Poikiloderma van Civate

Een goedaardige huidaandoening gelokaliseerd op zonbeschenen plaatsen veroorzaakt door een pigmentstoornis in combinatie met zonneschade en verouderingsverschijnselen. We zien roodbruine grillige vlekken met daarin verwijde vaatjes en gebieden waarbij de huid dunner is (atrofisch). De huid voelt hobbelig aan en heeft een kippenvel structuur. Opvallend is dat de afwijkingen meestal gelijkzijdig of symmetrisch optreden aan de hals en het coeur. Meestal blijft de huid die in de schaduw van de kin blijft gespaard, deze huid voelt gladder aan. De aandoening treedt voornamelijk op bij vrouwen van middelbare leeftijd (boven de 40 jaar) met een blank huidtype. Maar ook mannen kunnen de aandoening krijgen.

Oorzaak

Men denkt dat het een combinatie is van verschillende factoren. (Langdurige) zonblootstelling is waarschijnlijk de belangrijkste factor omdat de huid onder de microscoop tekenen van zonneschade laat zien. Daarnaast zouden hormonale factoren (overgang bij vrouwen) en verouderingsverschijnselen een rol spelen. Het gebruik van lichtgevoelige producten, geneesmiddelen of cosmetica en parfum zouden geen rol spelen.

Behandeling

De behandeling is moeilijk. Met de ktp laser (Elvii), in combinatie met therapeutische thuisproducten en hoge SPF-zonnebrandcrème en eventueel camouflagetherapie kan een bevredigend resultaat behaald worden.