Café-au-lait vlek

Deze pigmentvlek dankt zijn naam aan de ‘koffie-met-melk-kleur’. Het zijn vaak ronde, ovale pigmentvlekken die scherp begrensd zijn. Ongeveer 10-20% van de bevolking heeft een café-au-lait vlek. Soms worden we ermee geboren maar in de meeste gevallen ontstaat het in de kinderjaren en verdwijnt deze niet meer.

Oorzaak

De pigmentcellen geven op deze plaats meer pigment af en de concentratie van pigment tussen de huidcellen is groter. De oorzaak daarvan is onbekend.

Behandeling

De vlek is onschuldig maar kan als cosmetisch storend ervaren worden. Blekende crèmes hebben geen zin, daarvoor zit het pigment te diep in de huid. De vlek kan met behulp van een pigmentlaser lichter worden gemaakt maar daar zijn meerdere behandelingen voor nodig. Soms is het lichter maken van de vlek voldoende en in sommige situaties kan met behulp van camouflagetherapie het resterende pigment nog lichter worden gecamoufleerd of kan het zelfs volledig “verdwijnen”. De resultaten zijn echter wel wisselend; bij 1/3 blijft de vlek weg, bij 1/3 is de vlek eerst weg maar komt hij weer terug en bij 1/3 wordt de vlek zelfs donkerder na behandeling met licht/laser.