Acne is een lastige en vaak ontsierende aandoening en ontstaat meestal in de puberteit. Het is één van de meest voorkomende huidziekten, zo’n 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar heeft last van deze huidaandoening, maar ook op latere leeftijd komt acne nog bij menigeen voor.
Wat houdt acnetherapie in?
Het accent van de huidtherapeutische behandeling zal liggen op het grondig manueel reinigen van talgophopingen, mee-eters, gerstekorrels, puistjes en ontstekingen. Dat kan op verschillende manieren en is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de ernst van de acne, de gevoeligheid van de huid en eventueel medicijngebruik. Soms is het gebruik van aanvullende en ondersteunende medicatie noodzakelijk. Omdat alleen de huisarts of specialist deze kan voorschrijven, vindt hiervoor altijd overleg met de arts plaats.
Verwijzing
U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut terecht voor acnetherapie. Indien u zonder verwijzing komt, zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u acnetherapie kan ondergaan. Meestal wordt acnetherapie vanuit de aanvullende verzekering vergoed.
Voor de behandeling
Bij het eerste consult worden tijdens een intake de benodigde gegevens verzameld en volgt een eerste onderzoek van de huid. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan gemaakt.
Behandeling
De huid wordt eerst gereinigd met een reinigingsproduct en vervolgens behandeld met een scrub (=product met een afschilferend effect), waarna de verwijdering van de pustels en comedonen kan beginnen. Tevens zal de huidtherapeut de patiënt op hem of haar toegesneden adviezen geven met betrekking tot huidverzorging, leef-, en eetgewoonten, cosmeticagebruik etc.
Na de behandeling
Na de behandeling kan de huid kortdurend rood en gezwollen zijn. Eventueel kan de gehele of een gedeelte van het gelaat licht gaan vervellen en kunnen er oppervlakkige korstjes ontstaan. Het is mogelijk dat door de behandeling de acne tijdelijk even toeneemt tijdens de eerste dagen na de behandeling en dat de huid even gevoeliger is.
Duur behandeling
Een acnebehandeling duurt gemiddeld 45-60 minuten. De duur van het behandeltraject hangt af van de aard en omvang van het probleem. De huidtherapeut kan bij het eerste consult, en zeker na enkele behandelingen, aangeven hoeveel tijd de behandeling ongeveer zal vergen. Allereerst wordt de huid zover mogelijk acnevrij gemaakt waarna onderhoudsbehandelingen ervoor zorgen dat de huid in een zo goed mogelijke conditie blijft.
Aanvullende behandelingen
Glycolzuur en/of Salicylzuur peeling
Wat kan ik zelf doen als ik last heb van acne?
- De huid voorzichtig wassen met lauw water en na het baden droogdeppen met een schone handdoek. Het best is wassen met een wasprodukt/mousse met een zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5;
- Peelen, 1 x per week of nog beter een scrub crème gebruiken.
- Kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen wilt gebruiken;
- Strakke en synthetische kleding (direct op de huid) vermijden;
- Elke dag schone bovenkleding, washand, handdoek, kussensloop en nachtkleding gebruiken;
- Gezond eten en leven. Goede voeding draagt bij aan een gezonde huid. Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden;
- Dagelijks voldoende water drinken, ca. 1,5 – 2 liter;
- Zonnebrandcrème ter bescherming van de huid.
Wat kan ik beter niet doen als ik last heb van acne?
- Krabben en/of zelf uitknijpen van puistjes, dit kan een ontsteking veroorzaken en tot littekens leiden;
- Stevig schoonmaken van de huid, het wassen van de huid met te warm water;
- Het gebruik van sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol);
- Het gebruik van geparfumeerde of vettige make-up en huidverzorgingsproducten zoals bodymilk of voedende crèmes. Cosmetica op waterbasis heeft de voorkeur;
- Stoppen met een behandeling die de arts heeft voorgeschreven indien je hiermee geen snelle resultaten boekt. Omdat de behandeling van acne vaak passen en meten is, kan er enige tijd overheen gaan voordat de meest doeltreffende therapie is gevonden. En zelfs bij een doeltreffende therapie laat het resultaat meestal enkele weken op zich wachten.