Couperose behandeling met laser

Rode wangen, in medische termen ‘couperose’ genoemd, is een veel voorkomend huidprobleem. De verwijde vaatjes worden ook wel teleangiëctastieën genoemd en kunnen variëren van lichtrood tot donkerpaars. Wanneer deze in grote aantallen aanwezig zijn, dan spreekt men over couperose.

 

Wat houdt een couperose behandeling met lasertherapie in?

De laser produceert licht met een hoge energie hetgeen geabsorbeerd wordt door het hemoglobine in het vaatje. Het licht wordt daar omgezet in warmte waardoor de vaatwand wordt verhit en de wand als het ware aan elkaar kleeft. Doordat alleen het hemoglobine in het vaatje wordt verhit blijft het omliggende weefsel keurig in tact.

Verwijzing

U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut terecht voor couperose. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u laser/lichttherapie kan ondergaan. In sommige gevallen wordt de behandeling vanuit de aanvullende vergoed. Kijkt u daarvoor in uw eigen polisvoorwaarden.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een vrijblijvend intake gesprek plaats waarbij een behandelplan wordt opgesteld om de couperose te behandelen. Tevens wordt er een begin foto gemaakt om het behaalde resultaat achteraf te kunnen vergelijken.

De huid mag voor de behandeling niet gebruind zijn en dient dus 2-4 weken niet onbeschermd (SPF30) bloot te zijn gesteld aan zonlicht. In sommige gevallen vind tijdens de intake eerst een proefbehandeling plaats om complicaties uit te sluiten. Tevens mag er 6 weken voor de behandeling geen bruiningscrème of zonnebank worden gebruikt.

De behandeling met de KTP laser Quadrostar Green/Yellow

Met de laserlichtbundel wordt het vaatje van smal naar breed gevolgd, door de lichtbundel over het bloedvaatje te verplaatsen. Zie bovenstaand filmpje.

Na de behandeling

Na de behandeling kan het zijn dat het vaatje meteen verdwenen is, de vaatafwijking überhaupt niet minder zichtbaar is geworden of zelfs grijs/blauw is verkleurd. De huid eromheen kan rood en iets gezwollen zijn ten gevolge van de warmte. Er kunnen kleine korstjes ontstaan die vanzelf na enkele weken weer genezen. Vooral rustig laten zitten!

Is het resultaat blijvend?

Couperose is een afwijking in het bindweefsel van de vaatwand. Het is dus een symptomatische behandeling. Zeer zeker een behandeling die de moeite waard is en die prachtige resultaten geeft.

Duur van de behandeling

De duur van de laserbehandeling is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 15-30 minuten. Voor een goed resultaat zijn 2 tot soms 5 behandelingen nodig.

Aanvullende behandelingen

Indien gewenst camouflage met Lycogel.