Couperose

Rode wangen, in medische termen ‘couperose’ genoemd, is een veel voorkomend huidprobleem. De verwijde vaatjes worden ook wel teleangiëctastieën genoemd en kunnen variëren van lichtrood tot donkerpaars. Wanneer deze in grote aantallen voorkomt dan spreekt men over couperose.

Couperose wordt o.a. verergerd door wisseling van de temperatuur van de omgeving (extreem koud of extreem warm), door emoties, voeding (zoals kruiden en alcohol) of inspanning. Het idee dat het door overmatig alcoholgebruik ontstaat, is een fabel. Een huid met couperose kan strak en gevoelig aanvoelen.
Couperose komt vaak voor op de wangen, neus, kin, zijkant van het gelaat en decolleté.

Oorzaak

Couperose wordt veroorzaakt door een toename en uitzetting van kleine bloedvaatjes van de huid. Een zwakheid in het bindweefsel van de vaatwand. Dit kan een erfelijke oorzaak hebben. Daarnaast kan roken, overmatig zonnen en sommige medicatie of zwangerschap couperose verergeren. Alleen als het door medicatie veroorzaakt wordt, verdwijnt het zodra daarmee gestopt wordt. In de andere gevallen gaat het niet meer weg en wordt het vaak steeds erger.

Behandeling

Beginnende en uitgebreide vormen van couperose kunnen zeer effectief behandeld worden met de vaatlaser.