Camouflagetherapie
Huidaandoeningen en huidreacties kunnen ontsierend zijn, denk aan littekens of vaatjes in het gelaat. De huidtherapeut kan deze met behulp van camouflageproducten minder opvallend maken.
Wat houdt camouflagetherapie in?
Camouflagetherapie past men toe bij bijvoorbeeld ontsierde littekens, wijnvlekken, couperose, vitiligo of pigmentvlekken. Met camouflage crème wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier de aangedane huid zo veel mogelijk onzichtbaar gemaakt en daarna gefixeerd zodat het de gehele dag ”blijft zitten” en niet afgeeft.
Verwijzing
U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut terecht voor camouflagetherapie. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u camouflagetherapie kan ondergaan. Meestal wordt camouflagetherapie vanuit de aanvullende verzekering vergoed echter geldt dit alleen voor het gelaat en de hals en niet voor de rest van het lichaam.
Voor de behandeling
Voor de behandeling vindt een vrijblijvend en kosteloos intake gesprek plaats met de huidtherapeut om te kijken of camouflagetherapie de meest geschikte behandelmethode is. Soms wordt meteen overgegaan tot de behandeling.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het bepalen van de juiste crèmekleur en daarna wordt u aangeleerd zelf de crème aan te brengen. De crèmes kunnen met behulp van fixeerpoeder en/of fixeerspray water en veegvast gemaakt worden.
Na de behandeling
Nadat u de producten heeft aangeschaft kunt u thuis met de producten gaan werken. Indien er een te groot verschil is tussen de zomer en de winter huidskleur kunt u altijd contact opnemen met de praktijk zodat we de kleur kunnen aanpassen aan uw huidskleur.
Duur van de behandeling
Een camouflagetherapie duurt gemiddeld 30 minuten, meestal eenmalig.
Producten
- Dermacolor en Dermacolor Light Camouflage Systeem
- Lycogel Camouflage Systeem
Hoe moet ik mijn camouflagecrème aanbrengen?
Hieronder wordt stapsgewijs beschreven hoe u het beste de camouflagecrème kunt opbrengen. Tevens wordt uitgelegd hoe de camouflagecrème verwijderd moet worden. Als alles volgens het stappenplan aangebracht wordt zorgt dit voor een mooi resultaat.
Voorbereiding:
Camouflage komt het best tot haar recht op een gladde, schone huid. De huid moet goed gereinigd worden voordat de camouflage aangebracht wordt, hierdoor hecht de camouflage beter. De huid moet goed drooggemaakt worden en eventueel ingesmeerd met een hydraterende crème.
Camouflagecrème aanbrengen:
Neem de voorgeschreven camouflagecrème op een spatel. Wrijf deze uit op de spatel om de crème warmer en zo beter smeerbaar te maken. Neem wat crème op een vinger en breng de crème aan, door middel van een draaibeweging met lichte druk. Werk van binnen naar buiten toe. Als het stuk voldoende bedekt is, randen goed uitwerken en vervagen met een sponsje. Breng liever 3x een dun laagje crème aan dan in 1x een dikke laag, dit smeert niet goed uit en er blijft een te dikke plak op de huid liggen.
Fixeren:
Maak van het non-woven gaasje een zakje of envelop, hierin schep de poeder. Rustig deppen op de huid, zoveel dat de camouflage niet meer zichtbaar is, ca. 3 minuten laten intrekken. Daarna het overige poeder verwijderen met een iets vochtig gemaakt watje door middel van lichte drukbewegingen, niet wrijven! Hierna kan er eventueel fixatiespray overheen aangebracht worden.
Verwijderen van de camouflage/reiniging:
Haal de voorgeschreven reinigingscrème uit de pot met de spatel. Daarna op de huid aanbrengen door middel van een draaibeweging, de camouflage lost op. Verwijderen met tissues. Eventueel nog een reinigende lotion gebruiken of wassen met water en een zeep die de PH waarde van de huid niet aantast.