Bestraalde huid

Radiotherapie kan de huid behoorlijk aantasten. Tijdens de bestraling maar ook jaren later vind nog steeds een verandering in het weefsel plaats. Tijdens de bestraling kan de huid rood worden en er kunnen zelfs blaren ontstaan in het bestraalde gebied. Later geneest de huid, vaak met een tijdelijke verkleuring. Soms ontstaan kleine bloedvaatjes in de huid. In een latere fase kan de huid verharden en verlittekenen (met fibrosering en sclerosering).

Oorzaak

Men weet nog niet waarom de ene huid zo anders reageert dan de ander. Men dacht aan de verschillende bindweefselcellen maar dat blijkt niet doorslaggevend te zijn. Natuurlijk is de dosis van bestraling, het soort bestraling en de plaats belangrijk voor mate waarin de huid reageert.

Behandeling

Als er huidproblemen ontstaan tijdens of vlak na de bestraling, krijgt u advies van de radiotherapeut of van de verpleegkundige. Wanneer de klachten in een latere fase ontstaan, kunnen wij u met huidverzorgende producten helpen bij het bestrijden van de droge huid. Eventueel kunnen we de bestraalde huid soepeler maken met bepaalde technieken en de eventuele rode haarvaatjes verwijderen met licht/laserapparatuur.