Acne inversa

Een aandoening die voorheen hydradenitis suppurativa werd genoemd en zich kenmerkt door chronische ontstekingen van de haarzakjes in vooral liezen en/of oksels maar kan ook voorkomen op billen, rond de anus, onder de borsten, in de nek of elders op de romp.

Oorzaak

Bij acne inversa raakt de opening van de haarzakjes, daar waar het haartje naar buiten komt, verstopt. De opening wordt geblokkeerd door een hoornprop of door een zwelling in de omgeving. De binnenkant van het haarzakje is bekleed met huidcellen. Deze huidcellen blijven delen en sterven uiteindelijk af in de vorm van huidschilvers. Al deze huidschilvers hopen zich op in het haarzakje, dat op een gegeven moment knapt. De inhoud ervan, een mengsel van talg, levende cellen, dode cellen en bacteriën komt vervolgens onder de huid terecht en geven een ontsteking. Deze rommel zoekt een uitweg en breekt door naar de huid en maakt daardoor een tunnel tussen de ontstoken holte in de diepte en de huid aan de buitenkant. Een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een hoornprop in het haarzakje is roken. Rokers hebben vaak meerdere verstopte talgklieren, herkenbaar aan zwarte puntjes in de huid. (mee-eters, blackheads of open comedonen genoemd).

In ernstige gevallen kan acne inversa een zeer invaliderende ziekte zijn, vanwege de pijn en de continue uitstroom van talg, vocht en pus uit ontstoken klieren.

Behandeling

De behandeling bij de huidtherapeut bestaat uit het verwijderen van de hoornproppen, oppervlakkige cystes en de haren in de aangedane regio behandelen met laser om zodoende minder irritatie te geven aan de haarzakuitgang. daarnaast leefregels met betrekking tot hygiëne. Het gebruik van het huidverzorgingsproduct Gladskin geeft in 80% van de gevallen een duidelijke verbetering met betrekking tot roodheid en oppervlakkige pukkeltjes.