Ongewenste haargroei

Hinderlijke haren op de verkeerde plaats is een veel voorkomend probleem voor zowel mannen als vrouwen, jong en oud. Bij 95% van de vrouwen die last hebben van gezichtsbeharing is geen duidelijke oorzaak of afwijking te vinden.

Vaak denken vrouwen dat ze de enige zijn met ongewenste haargroei; dat bent u niet! Het komt heel veel voor maar door het taboe op overbeharing praten vrouwen er liever niet over. Jaren zijn vrouwen soms bezig voordat ze de stap durven zetten om een afspraak te maken en als dan de eerste ergernis weg is zijn ze zo blij dat ze spijt hebben dat ze niet eerder zijn gekomen.

Oorzaak

De overbeharing kan verschillende oorzaken hebben; erfelijkheid, hormonale aanleg/schommelingen of door bijvoorbeeld (hormonale) therapieën. Dit geeft natuurlijk ook verschillende uitingsvormen van overbeharing. Zo zijn er vrouwen met overbeharing volgens mannelijke beharingspatroon, dit wordt hirsutisme genoemd. Overmatige haargroei op bijvoorbeeld gezicht, met name wangen, kin en bovenlip, wordt hypertrichose genoemd. Mannen met overmatige haargroei op de rug kunnen dit ook als hinderlijk ervaren. Ook transseksuelen zullen met haarproblemen in aanraking komen tijdens hun D transformatie.

Daarnaast kunnen mannen tevens problemen hebben met pseudo folliculitis barbae ofwel ingegroeide baardharen die voor ontstekingen kunnen zorgen.

Behandeling

Er zijn vele manieren om de ongewenste haargroei te laten verdwijnen, zoals scheren, schuren, ontharingscrème, epileren en harsen. Een groot nadeel van deze ontharingsmethoden is dat ze allen van zeer tijdelijke aard zijn.

De keuze van welke behandeling wordt toegepast wordt bepaald door de kleur van de haar. Wij maken tijdens een intake gesprek voor u een behandelplan en kijken welke apparatuur het beste kan worden ingezet. Alleen donkere of donker blond haren kunnen met licht en/of laser apparatuur behandeld worden. De reden hiervoor is dat deze voldoende pigment bevatten om de energie die vrijkomt uit het apparaat kan absorberen om zodoende het haarzakje te vernietigen. Alle haarkleuren kunnen met elektrische epilatie (Blendmethode) behandeld worden.