Kousen aanmeten

Therapeutische elastische kousen worden o.a. aangemeten bij spataderen, na een doorgemaakte trombose, bij verschillende soorten oedeem en bij zwangere vrouwen. De kousen dienen alleen overdag gedragen te worden ten einde oedeemvorming tegen te gaan. De meeste patiënten zien in het begin behoorlijk op tegen het dragen van kousen, maar ervaren tijdens het dragen dat de kousen aangenaam en ondersteunend aanvoelen.  De therapeutische elastische kous versterkt de pompende werking van de spieren waardoor overtollig oedeem versneld wordt afgevoerd.

Wat houdt compressietherapie in?

Door het gebruik van aangemeten therapeutische elastische kousen wordt de werking van het lymf- en vaatsysteem ondersteund.

Verwijzing

Indien u voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking wilt komen heeft u een verwijzing van uw (huis)arts nodig.

Behandeling

Bij het eerste consult wordt gekeken welke therapeutische kous het beste als ondersteuning voor u zal werken. De kousen zijn er in confectie en in maatwerk en hebben verschillende kleuren. Afhankelijk van de metingen wordt voor confectie of maatwerk gekozen. De kousen worden vervolgens via Fysiotek in Duitsland bij verschillende leveranciers besteld.

Therapeutisch Elastische kousen bij oedeem

De kousen worden pas aangemeten, nadat zoveel mogelijk vocht/lymfe uit het been of de arm is verwijderd. Door te bandageren, eventueel gecombineerd met manuele lymfedrainage krijg ik het been/ de arm oedeemvrij.

Na het aanmeten van therapeutische elastische kousen

Het doel van een therapeutische kous is het vasthouden van het behaalde resultaat. De afname qua omvang van arm of been moet behouden blijven. Hierbij is zelfmanagement van belang. Ik zal met u bespreken wat u zelf kunt doen om uw been slank te houden.

Duur van de behandeling

Indien er vocht/lymfe aanwezig is moet dit eerst zoveel mogelijk zijn afgenomen door bovengenoemde behandelmethodes. Meestal betreft dit een proces van 1-2 weken daarna wordt in gemiddeld 30 minuten een therapeutische elastische kous aangemeten.