Lymfoedeem

Lymfoedeem is een abnormale ophoping van lymfevocht in een lichaamsdeel. Het ontstaat door te veel aanvoer van vocht en/of een belemmerde afvoer van lymfevloeistof. Om lymfoedeem te begrijpen is het goed om te weten hoe het lymfevaatstelsel werkt. Het aderlijke bloedvatenstelsel zorgt voor 90 procent van de afvoer van vocht uit het lichaam. Het is de taak van het lymfestelsel om de laatste 10 procent af te voeren. Het lymfesysteem neemt lichaamsvocht met afvalstoffen uit het lichaam op en via lymfevaatjes wordt dit afval ‘geloosd’ in een lymfeknoop (de benaming lymfeklier is wijdverbreid maar feitelijk niet juist). De lymfeknopen reinigen het lymfevocht zodat het hergebruikt kan worden.

Oorzaak

Lymfoedeem ontstaat door afwijkingen in het lymfesysteem. Er bestaan twee soorten lymfoedeem die naar oorzaak zijn ingedeeld, namelijk primair en secundair lymfoedeem.

Primair lymfoedeem ontstaat door een aangeboren of verworven afwijking in het lymfesysteem.

Secundair lymfoedeem ontstaat door een beschadiging van het lymfesysteem. Bijvoorbeeld door een infectie, operatie en/of bestraling of na lang bestaande vaatproblematiek met oedeem.

In mijn praktijk zie ik met name vrouwen waarbij het lymfesysteem na een borstoperatie, met of zonder okselklierverwijdering, dusdanig beschadigd is dat lymfoedeem aan de arm, borst of flank ontstaat. Lymfoedeem geeft vaak een strak, trekkend tot pijnlijke sensatie in borst, achterzijde bovenarm en schouder.

Ook zie ik veel mannen en vrouwen met secundair lymfoedeem aan de benen. Pijnlijke vermoeide benen/voeten

Behandeling

Bij de behandeling van lymfoedeem wordt er (meestal) een combinatie van therapieën toegepast;  manuele lymfedrainage, bandageren, fascia technieken en lymftaping en indien nodig een therapeutisch elastische kous. Bij lymfoedeem aan de benen wordt altijd een kous aangemeten.

Verder zijn er vele compressie hulpmiddelen die het leven met lymfoedeem aangenamer kunnen maken; klittenbandzwachtels, manchetten voor alleen in de nacht, drukkleding etc.

Kijk voor meer informatie over bij “behandelingen” op deze site.