Laser ontharen

Indien u last heeft van ongewenste haargroei, waar dan ook, kunt u bij mij terecht voor een behandeling met  laserapparatuur. Voorwaarde is wel dat de haren voldoende pigment bevatten. Tevens worden er combinatie behandelingen gegeven waarbij eerst de blonde, rode en/of grijze haren met elektrische ontharing worden verwijderd, de donkere haren vervolgens worden geschoren en daarna met laser worden behandeld.

Wat houdt ontharing met lasertherapie in?

De laser produceert licht met een hoge energie hetgeen geabsorbeerd wordt door het pigment in de haren en het haarzakje. Het licht wordt daar omgezet in warmte waardoor de haar wordt verhit en het haarzakje wordt vernietigd. Doordat alleen het pigment in de haar wordt verhit blijft het omliggende weefsel keurig in tact. Alleen de haren in de anagene (actieve) groeifase reageren optimaal op de behandeling. Daar haren in verschillende groeifases ontwikkelen zijn meerdere behandelingen nodig.

Verwijzing

U kunt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherapeut terecht voor ongewenste haargroei. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u lasertherapie kan ondergaan. In de meeste gevallen wordt de behandeling van ongewenste haargroei vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Kijkt u daarvoor in uw eigen polisvoorwaarden.

Voor de behandeling

Voor de behandeling vindt een vrijblijvend intake gesprek plaats waarbij een behandelplan wordt opgesteld om de ongewenste haargroei te behandelen. Tevens wordt er een begin foto gemaakt om het behaalde resultaat achteraf te kunnen vergelijken. De huid mag voor de behandeling niet gebruind zijn en dient dus 4 weken niet onbeschermd (SPF30) bloot te zijn gesteld aan zonlicht. Er vind tijdens de intake ook een proefbehandeling plaats om complicaties uit te sluiten.

De behandeling

Bij de Light Sheer diodelaser wordt de huid tijdens de behandeling optimaal beschermd. In de laserkop zit een koelingsmechanisme. De huid wordt hierdoor continu tot ongeveer 4-5° Celsius gekoeld. Vervolgens wordt tijdens een puls de laserbundel in een fractie van een seconde in de haarzakjes geabsorbeerd en de haarzakjes worden vernietigd.

Na de behandeling

De anagene haar valt 5 tot 20 dagen na de behandeling uit. Per behandeling kunnen honderden haarzakjes in korte tijd bereikt worden. De follikel wordt door het lichaam als een kleine ontsteking beschouwd en door het lymfsysteem opgeruimd. Na ongeveer zes weken zal de ruimte van de follikel opgevuld zijn met collageen.

Is het resultaat blijvend?

Of het resultaat permanent is, is afhankelijk van feit of de follikel efficiënt vernietigd is. Alle geschikte, gepigmenteerde haren in het gebied worden in principe vernietigd en door het lichaam de eerste weken na de behandeling naar buiten gewerkt. Alleen de haren die vast in de follikel zitten (anagene haren) zullen de hitte op de juiste manier kunnen afgeven aan de follikel, waardoor de voedingsbodem voor nieuwe haargroei wordt vernietigd.

Duur van de behandeling

De duur van de laserbehandeling is afhankelijk van het behandelgebied. Deze varieert van 30-90 minuten. Voor een goed resultaat zijn 5 tot 8 behandelingen nodig. Het pigment (melanine) is heel belangrijk voor een goed resultaat. In blonde, grijze, witte en rode haren zit nauwelijks tot geen pigment en dus kunnen deze haren de warmte niet in de huid geleiden. Laser werkt in dit geval minder goed tot helemaal niet.