Melasma is een onschuldige bruine verkleuring van de huid in het gezicht. De verkleuring ontwikkelt zich meestal langzaam. De meest typische aangedane plekken zijn het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. De aandoening komt typisch voor bij zwangere vrouwen. Vandaar de naam ‘zwangerschapsmasker’.
Oorzaak
De precieze oorzaak is nog onbekend maar wel is duidelijk dat er sprake is van een ‘overgevoelig’ pigmentsysteem. Waarbij er meer pigment wordt gevormd. Daarnaast zijn er een aantal risicofactoren aan te wijzen die kunnen samenhangen met het ontstaan dan wel het verergeren van de vlekken.
-Zwangerschap wordt als één van de belangrijkste factoren herkend. Vooral in de tweede helft van de zwangerschap kunnen vrouwen de verkleuring ontwikkelen. Over het algemeen verdwijnt melasma weer geleidelijk na de bevalling, maar niet altijd. Bij een volgende zwangerschap komt de verkleuring meestal weer terug en niet zelden donkerder dan bij de voorgaande zwangerschap. Vrouwen met een aanleg voor melasma doen er verstandig aan blootstelling aan zonlicht te beperken. Meestal verdwijnt melasma spontaan.
-Andere factoren zijn natuurlijke en kunstmatige Uv-straling, erfelijkheid, pilgebruik en het gebruik van bepaalde cosmetica en sommige anti-epileptica.
Behandeling
Daar de oorzaak nog niet precies bekend is, is er ook geen oorzakelijke behandeling. De behandelingen zijn hierdoor altijd symptomatisch gericht, met andere worden, het doen verdwijnen dan wel het verminderen van de bruine vlekjes. Het resultaat van de behandeling hangt altijd af van de diepte van het pigment. Oppervlakkig gelegen pigmentatie kan doorgaans goed verdwijnen. Bij dieper gelegen pigmentproblematiek, zoals bij melasma, zie ik vaak dat de huid in de winter heel mooi egaal blijft maar dat in de zomer onder invloed van uv straling het pigment er toch weer wat doorheen kan komen. Met laser moet je voorzichtig zijn (kans op verergering), met peelings kun je een mooi resultaat bereiken.