Acne

Acne is een lastige en vaak ontsierende aandoening en ontstaat meestal in de puberteit. Het is één van de meest voorkomende huidziekten, zo’n 85% van de jongeren tussen de 14 en 25 jaar heeft last van deze huidaandoening, maar ook op latere leeftijd komt acne nog bij menigeen voor. Wanneer acne zich zo hardnekkig voordoet dat de patient zich er in het dagelijks functioneren ongelukkig door begint te voelen, kan een huidtherapeutische behandeling een uitkomst bieden.

 

Oorzaak

Acne heeft uiteenlopende oorzaken. Een voorbeeld hiervan zijn hormonen. In de puberteit vinden er hormonale veranderingen plaats. Deze bevorderen een sterke verhoorning van de huid (hyperkeratose) met als gevolg een afsluiting van de afvoerbuis van de talgklier. De talg kan niet meer op normale wijze afvloeien waardoor open comedonen (zwarte mee-eters), gesloten comedonen (witte onderhuidse bobbeltjes) en in combinatie met bacteriën kunnen hierdoor pustels ontstaan. Uit onderzoek blijkt ook dat vele bloedsuikerschommelingen, stress, te veel zon en verkeerde cosmetica een slechte invloed op acne heeft. Ook op volwassen leeftijd kan acne ontstaan, bijvoorbeeld door menstruatie stress, te veel zonlicht, bepaalde stoffen (zoals die van sommige cosmetica) of een sterke klimaatwisseling. Niet duidelijk is de rol van voeding bij het ontstaan van acne. Er zijn sterke aanwijzingen dat het gebruik van melk een verergering van de klachten geeft en producten met een hoge glykemische index. Deze laatste laten de bloedsuikerspiegel sterk wisselen en dat blijkt negatieve gevolgen te hebben op de acne. Er zjn zeer veel verschillende vormen van acne. Onze behandeling zal afgestemd worden aan het type acne.

 

Soorten Acne

 

  • Acne vulgaris
  • Acne keloïdalis (puistjes die littekens achterlaten)
  • Acne conglobata (ernstige vorm, waarbij abcessen en littekens gevormd worden)
  • Acne pustulosa (grote puisten)
  • Comedonen (de zogenaamde mee-eters: wit of zwart gekleurde talgpropjes)

 

Behandeling

Acnebehandelingen kunnen uit verschillende aspecten bestaan en is afhankelijk van de uitingsvorm van de acne. Van dieptereiniging waarbij talgophopingen worden verwijderd tot glycozuurpeeling en acnelaser behandelingen.
De behandelfrequentie is afhankelijk van de ernst van de acne. Indien er veel ontstekingen zijn, zult u in het begin iedere 2-3 weken moeten komen om daarna langzaam af te bouwen naar 1x per 6-8 weken. Dit noemen we de onderhoudsfase. Bij een acne gekenmerkt door mee-eters zullen de eerste 2 behandelingen vlak bij elkaar liggen en zult u daarna meteen de onderhoudsfase ingaan.

 

Resultaat van de behandeling

Acne komt in de meeste gevallen van binnen uit. Wij kunnen met verschillende technieken het aangezicht verbeteren. In overleg met u zetten we op een bepaald beleid in en evalueren dit na 2 maanden, indien er dan niet voldoende verbetering ontstaat, passen we het behandelplan aan met behulp van andere producten en/of ondersteuning van huisarts/dermatoloog.